PVC-lijm is een onomkeerbare lijm die twee stukken buis bij elkaar houdt. Eenmaal aangebracht kunnen de effecten niet meer ongedaan worden gemaakt.
PVC-cement, dat een oplosmiddel bevat, creëert een lijm die sterker is dan de omringende verbindingen. Daarom mag het niet gebruikt worden bij loodgietersprojecten, omdat dit kan leiden tot verstoppingen of lekkages.
- Warmtepistool
Als het gaat om pvc-lijm verwijderen, is een van de eenvoudigste methoden het gebruik van een warmtepistool. Dit gereedschap, vergelijkbaar met krachtige haardrogers, kan worden gebruikt voor verschillende taken, van het afbijten van verf van muren tot het drogen van vochtig hout.
Als je een warmtepistool gebruikt om pvc-lijm te verwijderen, zorg er dan voor dat je de pijp en andere nabijgelegen oppervlakken uit de buurt van de hete punt houdt. Draag bovendien beschermende kleding, handschoenen en een veiligheidsbril voor je eigen bescherming.
Warmtepistolen zijn niet alleen geweldig voor het verwijderen van pvc-lijm, maar ze zijn ook nuttig voor het ontdooien van bevroren leidingen en het uitharden van epoxy. Niet alleen dat, maar je kunt er ook oud behang of verf mee weghalen, en plastic sierlijsten van auto’s mee herstellen.
- Kokend water
PVC-lijm, wanneer gebruikt om twee buizen aan elkaar te verbinden, kan ze stevig aan elkaar hechten en het moeilijk maken om ze te scheiden. Soms moet je ze echter uit elkaar halen en de lijm verwijderen om dit te kunnen doen.
Water is de meest gekookte vloeistof, met een kookpunt van 100 graden Celsius (212 graden Fahrenheit) bij 1 atmosfeer druk. Als water kookt, verandert het in gas en ontstaan er belletjes in het volume.
De temperatuur waarbij water begint te koken hangt af van de enthalpie van verdamping, oftewel de energie die nodig is om van gas in vloeistof over te gaan. Andere vloeistoffen koken ook op verschillende punten, afhankelijk van temperatuur, luchtdruk en dampdruk.
De meest eenvoudige methode om een gelijmde buisverbinding te verwijderen is door er heet water op te gieten. De hoge temperatuur zal de lijm zachter maken en de plastic buis uitzetten, waardoor de verbinding loskomt.
- Zaag
Loodgieters, elektriciens en andere professionals vertrouwen vaak op ijzerzagen voor het zagen van materialen als metaal, plastic of hout. Deze veelzijdige zaag heeft een blad met tanden dat aan het handvat is bevestigd en op zijn plaats wordt gehouden door het frame.
Om een ijzerzaag te gebruiken kies je het juiste blad voor het te zagen materiaal en klem je het op het frame. Plaats het blad zo dat het naar voren wijst en oefen druk uit met één vloeiende beweging van het handvat.
Kies bij het kiezen van een ijzerzaagblad een blad met minder tanden per inch (TPI) voor zachtere materialen en meer TPI voor hardere. Een ijzerzaag met een hogere TPI is het meest geschikt voor zachte materialen als hout en metaal. Om wrijving te verminderen en de getemperde duurzaamheid te verlengen, voeg je voor gebruik wat machineolie toe aan het blad. Dit helpt de warmteopbouw op het blad te verminderen en tegelijkertijd de scherpte te vergroten.
- Aceton
Aceton is een veel voorkomend ingrediënt in schoonmaakmiddelen en oplosmiddelen. Het kan veel materialen oplossen, zoals verf en lijm.
Aceton kan ogen, neus en huid irriteren, dus kun je het beter spaarzaam gebruiken. Het inademen van aceton kan duizeligheid en hoofdpijn veroorzaken, dus werken buiten of in een open garage kun je beter vermijden.
Aceton kan gebruikt worden om opgedroogde PVC-lijm af te breken. Het werkt ook goed op hardnekkige kleverige resten wanneer het verdund wordt met water.
Als je aceton gebruikt om pvc-lijm te verwijderen, kun je het beste in kleine segmenten werken en snel handelen voordat de oplossing verdampt. Door dit te doen kun je potentiële gezondheidsrisico’s vermijden.
Aceton kan licht ontvlambaar zijn, dus is het essentieel om je handen, gezicht en longen zoveel mogelijk uit de buurt van de vloeistof te houden. Als je symptomen krijgt na het inademen van aceton, zoek dan frisse lucht op en neem onmiddellijk contact op met de vergiftigingsdienst.